Çocuklarda Özgüven Gelişimi, Eksikliği ve Desteklenmesi

Çocuklarda Özgüven Eksikliği Belirtileri

 

● Kendi duygu ve düşüncelerini ifade edemiyorsa,

● Görev ve sorumluluklardan kaçıyorsa,

● Yanında güvende hissettiği kişilerden ayrılmakta zorluk yaşıyorsa,

● Yeni ortamlara girdiğinde kaygılanıyor yanında bir yetişkin istiyor ve kendini rahat hissetmiyorsa,

Karar vermekte güçlük çekiyorsa,

● İlişkilerinde sınır koyamıyorsa,

● Sosyal ortamlarda bulunmaktan kaçınıyorsa

● Sürekli utanç, suçluluk ve sevilmeme hissi duyuyorsa

Çocuğun özgüveni nasıl desteklenir?

 

● Çocuğun duygu ve düşüncelerine önem verip nasıl olduğu sorulabilir? "Bugün seni mutlu eden ne vardı?" "Bugün canını sıkan bir şey oldu mu?"

● Ailenin çocuktan beklentisinin yaşına uygun olması çok önemlidir. Kendisinden hiçbir şey beklenilmeyen çocuk görev almaktan kaçınır ve kendini geliştirmek için desteklenmemiş olur. Öte yandan kendi kapasitesinden yüksek beklentiler ile yetiştirilen çocuk, yanlış yapmaktan kaygı duyabileceğinden kendini geliştirmekten uzak durabilir.

● Kendi becerilerinden emin olamadıklarında yetişkin desteğine ihtiyaç duyabilmektedirler. Yeni bir şey denemek için onu yüreklendirmek, yapabileceğini göstermek adım atmasını kolaylaştıracaktır. "Sen başla, yardıma ihtiyacın olursa ben buradayım" cümlesi adım atmasına fayda sağlayacaktır.

● Ufak sorumluluklar verip ona başarı duygusu tattırılmalıdır.

● Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin. Onlara olan sevginizin başarı ya da başarısızlıklarına bağlı olmadığını, sizin için ne kadar önemli olduğunu ve onu ne kadar sevdiğinizi hep söyleyin.

● Çocuğunuzu kendi ilgi alanı ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlere ve aktivitelere katılmasında destek olun. Böylece kendilerinde var olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak kendilerine özgüven duymalarını sağlamış olursunuz.

● Çocuğunuzdan beklentilerinizi onun seviyesinin üstünde tutmayın. Ulaşabilecekleri hedefler koyun ve bu hedefleri başarmasında yardımcı olun.

● Evinizde herkesin birbirine güvenebileceği, rahatça mutluluklarını, üzüntülerini, başarısızlıklarını, hayal kırıklıklarını paylaşabilecekleri bir ortam oluşturun.

21.09.2019 308