Değerler Eğitimi; Düzenli Olmak

Düzenli Olmak

DÜZENLİ OLMAK NEDİR?
Düzenli olmak, düzeni olan, yerli yerinde, kararlı, tertipli, muntazam anlamına gelmektedir.
Düzensizlik özellikle de sorumsuzlukla birleşince tam bir başarı düşmanı olup karşımıza çıkıverir. Dağınık bir ortamı ve çalışması olan çocukların başarıları da inişli çıkışlı olur.

Herhangi bir problemi (dikkat eksikliği, depresyon vb.) olmadığı halde, iyi bir düzenleme ve planlama yapamayan, düzenleme becerisi gelişmemiş bir çocuk; derslerinde genellikle, nereden başlayacağını, neyi nerede kullanacağını bilemez. Böyle bir çocuğa göre işler zorlaşır, dersin başına oturmak güç gelir. Peki çocuğumuza düzenli olma alışkanlığını kazandırmak için neler yapabiliriz?

Öncelikle anne-baba model olmalı.
Küçük yaşlardan eşyalarını düzenlemesi çocuğa öğretilmelidir.
Kullandığı eşyaları olması gereken yere bırakma alışkanlığı verilmelidir.
Bazı anne-babalar çocuklarının yaptığı işi beğenmediği için, aynı işi baştan yapar. Bu hatalı tutum çocuğun iş yapma becerisini yıkar ve iş yapmaktan alıkoyar. Zamanla çocuğun kendine olan güvenini de olumsuz etkiler.
Ev işlerinde anne-babaya yardımcı olarak bazı becerileri kazanması sağlanabilir.
Boyama, çizim, elektrik süpürgesi kullanmak, yemek pişirmek gibi faaliyetler el-göz koordinasyonunu geliştiren etkenlerdir.
Anne-baba çocuğa yaşına göre sorumluluk verip desteklemelidir.

Dağınık çocuk, ne gibi sıkıntılar yaşar?
Ertesi güne ait okul hazırlıklarını yapamaz.
Gününü verimli planlayamaz ve zamanı iyi kullanamaz.
Yapacağı işleri öncelik sırasına koyamaz.
Harçlığını verimli kullanamaz.
Aradığını bulamaz, ödevlerini yetiştiremez.
Kapasitesini tam kullanamaz.

Düzenli çocuğun avantajları nelerdir?
Sorumluluk alır ve sorumluluktan kaçmaz.
Bağımsız iş yapma gücünü kendinde görebilir.
Zamanı gerektiği gibi ve planlayarak kullanır.
Düzenli ders çalışma alışkanlığı oluşturabilir.
Düzenli not ve defter tutarak başarısını artırır.
Odasındaki gerekli tertip ve düzeni sağlar.

duzenli-1

09.12.2018 264

AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR ?

-ÇOCUĞUNUZA TERTİPLİ OLMAK VEYA TERTİPLİ YAŞAMAK ADINA ÖĞRETECEĞİNİZ HER ŞEYİN KALICI OLMASINI DİLİYORSANIZ İLK OLARAK KENDİ ALIŞKANLIKLARINIZA VE YAŞAYIŞ STİLİNİZE DİKKAT ETMENİZ LAZIM. ŞAYET SİZ DE ÇOK DÜZENSİZ YAŞAYAN, HANGİ EŞYASINI NERDE BIRAKTIĞINI BİLMEYEN BİRİYSENİZ ÇOCUĞUNUZA ÖĞRETECEĞİNİZ ÇOĞU ŞEYİN HAVADA KALICAĞINA EMİN OLUN, ÇÜNKÜ ÇOCUĞUNUZUN ÖNÜNDEKİ EN İYİ MODEL SİZ ANNE-BABALARSINIZ, ÇOCUĞUNUZ HERKESTEN ÖNCE SİZİN DAVRANIŞLARINIZI ÖĞRENECEK VE TAKLİT EDECEKTİR!
-ÇOCUĞUNUZUN SAHİP OLDUĞU OYUNCAKLARI SAKLAYABİLMESİ İÇİN ONA YETERİCE GENİŞ OLAN DOLAPLAR, KUTULAR YA DA SEPETLER SAĞLAYIN.
ÇOCUĞUNUZ OYUNCAKLARI İLE OYNADIKTAN SONRA ONLARI NASIL TOPLAYACAĞINI VE ONLARI NEREYE KOYMASI GEREKTİĞİNİ BİLMİYORSA OYUNCAKLARINI TOPLAMAYACAK BU NEDENLE TERTİPLİ OLAMAYACAKTIR.
-ÇOCUĞUNUZUN ODASINDA HANGİ OYUNCAĞIN NEREYE İLİŞKİN OLDUĞU BELİRTEN RESİMLER YA DA BİÇİMLER KULLANABİLİRSİNİZ, BÖYLECE ÇOCUĞUNUZ HANGİ OYUNCAĞINI NEREYE KONMASI GEREKTİĞİNİ DAHA KOLAY ÖĞRENECEK VE KULLANDIĞINIZ BİÇİMLER ONA O OYUNCAKLARIN YERLERİNİ UNUTMAMASINA YARDIMCI OLACAKTIR.
ÖRNEĞİN KİTAPLARIN KONULDUĞU RAFIN ÜZERİNE BİR KİTAP RESMİ YAPIŞTIRIN, BÖYLECE ÇOCUĞUNUZ O RAFA KİTAPLARIN KONULMASI GEREKTİĞİNİ ANLAYACAKTIR. -DÜZENLİ OLMANIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ DE BELİRLİ RUTİNLERE SAHİP OLMAKTIR, ÇOCUĞUNUZA UYGULAYACAĞINIZ ÇEŞİTLİ RUTİN UYGULAMALARI ONUN BAZI HUSUSLARDA ALIŞKANLIKLAR KAZANMASINA YARDIM EDECEK VE ONU TERTİPLİ HAYATA HAZIRLAYACAKTIR.
ÖRNEĞİN YATMADAN ÖNCE DİŞLERİN FIRÇALANMASI BİR RUTİN DURUMUNA GETİRİLMELİ, BU RUTİNE ALIŞAN ÇOCUĞUNUZ AYNI ZAMANDA TERTİPLİ YAŞAMAK ADINA DA BİR ALIŞKANLIĞA SAHİP OLMUŞ OLACAKTIR.

08-12-201809-12-2018

Kaynak: https://www.cigdemanaokullari.com/duzenliolmak/