Değerler Eğitimi; Çevre Bilinci

Değerler Eğitimi; Çevre Bilinci

"ÇEVRE BİLİNCİ"

Çevre bilinci bireylerin ve toplumların çevre ile dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir.

Çevre bilinci bireylerin ve toplumların çevre ile dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadır. Doğayı korumak, yaşadığımız çevredeki ortak kullanım alanlarını paylaşmak, canlı yaşamına ve kendi hak ve ihtiyaçlarımıza olduğu kadar biyo-çeşitliliğe ve çevreye de saygı duymak çevre bilincinin temel amaçlarıdır.

Çocuklar rol model aldıkları anne ve babalarının yaptıkları davranışları dikkatlice gözlemler ve pek çoğunu da taklit ederler. Yani onları doğayı korumanın önemi konusunda uyarmaktansa çevreye değer veren, bunu her daim gösteren anne babalar olmak çok daha etkili. Evdeki gereksiz lambaları söndürmek, diş fırçalarken çeşmeyi kapatmak gibi çok basit görünen ayrıntılar bile çocuklarda çevre bilinci oluşturmak için büyük önem taşıyor.

 

 

 

09.12.2018 2777

 

Çevre bilinciyle yaptığınız her hareketi çocuğunuza açıklayın. Örneğin eğer naylon poşet kullanmıyorsanız bunun nedenlerini, çevreyi korumanın önemi üzerine vurgu yaparak açıklayabilirsiniz.

Böylece bir kişinin bile büyük farklar yaratabileceğine dair inancı artar. Tüm bunları evrensel, hak ve etik odaklı bir bakış açısıyla verebilirsiniz. Ancak bu şekilde çevreye karşı kendi düşünce ve çözümlerini oluşturabilirler.

09-12-201809-12-201809-12-201809-12-2018